Plakalı Isı Eşanjörleri

Plakalı Isı Eşanjörleri

HVAC

Sıcak Kullanım  Suyu Temini

 Konutlarda ve sanayide kullanım sıcak suyu konfor açısından olmazsa olmazlardandır. Plakalı Isı Eşanjörleri ile  kullanım suyunuz merkezi veya bireysel olarak üretilebilir. Eski sistemlerle kıyaslandığında daha hijyenik, daha verimli, daha uzun ömürlü, daha ekonomik ve daha kompakt olan bu sistem ile artık yaşanılan kireçlenme, aşırı klor kaynaklı deformasyon gibi problemlerde sistemi komple değiştirmek yerine ufak revizyonlarla sisteminiz eski performansına ulaşabilmektedir.

 

Bölgesel  Isıtma

Bölgesel Isı Merkezleri, jeotermal kaynaklar, elektrik üretim tesisleri gibi kaynaklardan gelen sıcak su kullanılarak bir bölge, bir ilçe, hatta komple bir il bile ısıtılabilmektedir. Gelen kaynağın çeşidine göre özel dizayn edilen Plakalı Isı Eşanjörleri ile bölge zonlara ayrılabilmekte ve her bina altına konularak binaların ihtiyacına uygun sıcak su üretilebilmektedir. 

 

Yerden Isıtma Sistemleri

Daha fazla ısınma konforu istenen bölgelerde son zamanlarda sıklıkla kullanılmaya başlanan yerden ısıtma sistemlerinde, ısıtıcı kaynağın korozyondan etkilenmesinin önüne geçmek için kullanılan Plakalı Isı Eşanjörleri, ısınan alan ile ısıtıcı kaynak arasında bir koruyucu duvar görevi görmektedir. Yüksek korozyon dayanımı, komple paslanmaz yapısı ve özel dizaynları sayesinde Plakalı Isı Eşanjörleri sisteminizi yıllarca sorunsuz kullanmanızı garanti eder.

 

Basınç Kırıcı

Çok katlı ve yüksek yapılarda sistemin yüksekliğinden kaynaklanan ciddi basınçlar oluşmaktadır. Sistemden kaynaklanan bu basıncı tamamen en altta bulunun ısıtma – soğutma sistemine göndermek sistemin aşırı zorlanmasına ve yorulmasına sebep olur. Ayrıca tesisatı yüksek basınca dayanıklı armatürlerle kurmak gerektiğinden ilk yatırım maliyeti çok yüksek çıkmaktadır. Bu sistemlerde kazan dairesi veya soğutucu gurup ile tesisat arasına yerleştirilecek yüksek basınca dayanıklı Plakalı Isı Eşanjörleri sistemden gelen basıncı kendi içinde karşılayarak primer devredeki kazan – soğutma gurubunun düşük basınçlarda rahat çalışmasını sağlar.

 

Havuz Isıtması

 İster yüzme havuzu olsun isterse sağlık amaçlı olsun bütün havuzların belli sıcaklıklar arasında olması gerekir. Havuzları istenilen sıcaklıklar arasında tutmak amacı ile basit bir otomasyon yardımıyla Plakalı Isı Eşanjörleri kullanılmaktadır. Kompakt yapıları sayesinde havuzunuzun makine dairesinde çok az bir alan kaplayan Plakalı Isı Eşanjörleri, havuzunuzu istediğiniz sıcaklıkta tutmanızı sağlar. 

 

Merkezi Isıtma Sistemleri

 Ülkemizde yürürlüğe giren yeni yasalar çerçevesinde merkezi sistemler özendirilmekte ve bazı durumlarda zorunlu hale getirilmektedir. Bunun nedeni bireysel kullanımlara göre merkezi sistemlerin daha verimli olması ve daha az enerji harcamasıdır. Plakalı Isı Eşanjörleri ile merkezi bir kaynaktan gelen kızgın veya sıcak su ile konutların ısıtılması için gereken sıcak su üretilmekte, aynı zamanda da kullanım sıcak suyu temin edilebilmektedir.

 

Güneş Enerjisi Sistemleri

Alternatif enerji denilince ilk akla gelen güneş enerjisi sistemleridir. Kullanım sıcak suyu temininde ve konut ısıtmasında bedava enerji sağlayan bu sistemlerde ani su ısıtıcı olarak kullanılan Plakalı Isı Eşanjörleri sistemin daha verimli ve daha güvenli çalışmasını sağlayarak sistemin ömrünü uzatır.

 

 

Jeotermal Isıtma Sistemleri

Jeotermal Kaynaklar bakımından zengin olan Türkiye, son enerji krizlerinden sonra bu konudaki yatırımlarına hız vermiştir. Gerek konut ısıtmalarında, gerek kullanım suyu üretiminde kullanılan Plakalı Eşanjörler, sektörde başarısını kanıtlamış ve bu konuda en çok tercih edilen markalar arasına girmiştir. 

 

 

Endüstriyel tesislerde kullanılan cihazların çoğu çalışırken ısınmakta ve işlerini doğru şekilde yapabilmeleri için belli bir sıcaklığın altında tutulmaları gerekmektedir. Bu soğutma yağ ile, su ile veya özel akışkanlar ile yapılabilmektedir. Bu tip soğutma sistemlerinde ısı transferini sağlamak için plakalı, lehimli ve borulu eşanjörler kullanılmaktadır.

 

Proses Yağı Soğutulması

Endüstriyel tesislerde  kullanılan yağ, işlem sonucunda ısınır ve yağlayıcı özelliği ve işletme performansı azalır. Proses yağlarının optimum sıcaklıkta tutulabilmesi için Plakalı Isı Eşanjörleri kullanılır. Eşanjörün sekonder devresine bağlanacak soğutma kulesi ve chiller devresi ve basit bir otomasyon sayesinde yağ istenilen sıcaklıklarda kalır ve işletme maksimum performansla çalışır.

 

Bor Yağı Soğutulması

Sanayinin temel taşlarından olan bor yağı, özellikle talaşlı imalatın can damarıdır. Kesme ucundan alınacak maksimum verim ve maksimum ömür için bor yağının kalitesi ve sıcaklığı çok önemlidir. Bor yağının optimum sıcaklıkta tutulabilmesi için Plakalı Isı Eşanjörleri ile beraber kullanılan soğutma kulesi veya chiller size maksimum verim sağlamaktadır.

 

Soğutma Kulesi Devre Ayırıcı

 Günümüzde endüstriyel tesislerde soğutma ihtiyacının karşılanması için en yaygın kullanılan soğutma kaynağı soğutma kuleleridir. Açık ve kapalı olabilen bu kulelerin her iki çeşidinde de Plakalı Isı Eşanjörleri kullanılmaktadır. Açık kulelerde ortamdan bir miktar katı partikül suya karışacağı için bu partiküllerin bulunduğu su direk olarak soğutulacak sisteme gönderilemez. Soğutulacak sistem ile açık kule arasında Plakalı Eşanjör kullanılarak iki sistem iki ayrı devre olarak birbirinden ayrılır ve Plakalı Eşanjörler bütün riskleri kendi üzerine toplar. Zaman içinde oluşabilecek bir kirlenme durumunda sadece eşanjör temizlenerek sistemin tekrar aynı performansta çalışması sağlanır.

 

Chiller Grubu Devre Ayırıcı

Düşük sıcaklıkta su istenen uygulamalar için soğutma kulesi genellikle yeterli gelmemektedir.  Bu yüzden bu uygulamalarda chillerler tercih edilmektedir. Chiller grupları genellikle çok hassas, çok pahalı ve tamiratı zor olan cihazlar olduğu için tesisattan gelebilecek herhangi bir olumsuz durumda çok büyük hasarlar oluşabilir. Plakalı Isı Eşanjörleri sistem ile chiller devresini birbirinden ayırarak bu iki sistemin birbirinden bağımsız olarak çalışmasını, sadece aralarında ısı transferi yapmalarını sağlar.

 

Atık Isı Geri Kazanımı

 Sanayi tesislerinde çürük buhar, kumaş yıkamadan dönen sıcak su gibi boşa giden birçok ısı kaynağı vardır. Aynı zamanda tesis içerisinde kullanım sıcak suyu üretimi, ofis ısıtması gibi ısıya ihtiyaç duyan uygulamalar da vardır. Mevcut ısı kaynaklarını ısıya gereksinim duyan kısma iletmek için kullanılacak Plakalı Eşanjör ile hem ısı boşa harcanmamış olur hem de ihtiyaç olan ısı gereksinimi için ekstra maliyetten kaçınılmış olunur. Üretimde rekabetin gitgide arttığı günümüzde işletmeleri rahatlatacak en büyük faktör giderlerin düşürülmesidir. Giderler içinde en büyük kalemlerden olan enerji giderleri artık herkes için altın değerindedir ve  boşa harcanması söz konusu olamaz. Kabaca bir hesapla ısı geri kazanımı için kullanılacak bir eşanjör artık 6-12 ay içerisinde kendisini amorti etmekte ve işletmeye kısa süre içinde artı değer katmaya başlamaktadır.

 

GIDA

 

Süt Isıtma ve Soğutma Eşanjörleri

Süt işlemenin en önemli noktası sütün belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp bu sıcaklıkta belli bir süre bekletilmesidir. Bu işlem, eski sistemlerde bir ısıtma kazanı vasıtası ile yapılmakta ve sütün ısınması için gereken süre çok uzun olmaktadır. Bu sebeple üretim tesisinin kapasitesi kısıtlanmaktaydı. Günümüzde birçok tesiste kullanılmakta olan Süt Isıtma Eşanjörleri, ani ısıtma özelliği sayesinde istenilen sıcaklıklara anında ulaşılmasını sağlayarak işletmelere çok büyük avantajlar sağlamıştır.

 

Süt işleme sonrasında, işlenmiş sütün nasıl değerlendirileceğine bağlı olarak sütün belirli sıcaklıklara soğutulması gerekmektedir. Soğutma için kullanılacak soğuk su kaynağı olarak, istenilen şartlara uygun kapasitelerde kuyu suyu, buzlu su tesisi, chiller gibi kaynaklar kullanılmaktadır. bu tip eşanjörlerde diğer tüm eşanjörler gibi süt ile temas eden tün bölgeler tamamen hijyenik olarak üretilmektedir.

 

Pastorizatörler

 Bilindiği gibi; gıdaların bozulmasına neden olabilecek mikroorganizmalan ısı etkisiyle inaktive etmek suretiyle gıdalara dayanıklılık kazandırma işlemine “ısı uygulayarak muhafaza” yöntemi ve bu amaçla uygulanan ısıtmaya da “ısıl işlem” denir. Süt teknolojisinde ısıl işlemin başlıca hedefleri şunlardır:

  • Sütte bulunan tüm patojen mikroorganizmaları öldürmek,
  • Patojen olmasa bile, normal depolama koşullarında süt ve mamullerinde bozulmaya neden olabilecek tüm mikroorganizmaları tamamen veya kısmen öldürmek,
  • Enzimleri kısmen veya tamamen inaktive etmek,
  • Bütün bu hedeflere ulaşılırken, sütün kalitesinde ve besleme değerinde en az olumsuzluğa neden olmak

Pastorizatörler; Mikroorganizmaları inaktive etmek amacıyla 100°Cnin altındaki sıcaklıklarda uygulanan ılımlı bir ısıl işlemdir. Pastörizasyon işleminden sonra ortamdaki çoğu vejetatif hücre ölür, bazı mikroorganiz malar ısısal şoka uğrarlar; bakteri sporları ve ısıya dirençli bazı termofilik mikroorganizmalar ise canlılıklarını korurlar. Sütün pastörizasyonunda, sıcaklığa en dirençli patojen olan ve Q humması etmeni olarak bilinen Cociella burnetii hedef alınır.

 

CIP Uygulamaları

CIP (Yerinde temizleme yöntemi); doğru sıcaklık ve debi ile uygulandığı takdirde yüksek derecede etkili ve yeterli olup, özellikle uzun boru hatlarının ve geniş hacimli tankların temizlenmesinde son derece başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Gıda işletmelerinde spesifik hijyen sorunlarının çözümünde CIP temizleme yöntemi büyük bir öneme sahiptir.

 

DENİZCİLİK

Gemilerde kulerler (Plakalı veya Borulu eşanjörler) soğutma amaçlı olarak kullanılırlar ve yapı bakımından ikiye ayrılırlar, tube exchangers yani borulu tip kuler veya plate exchangers yani plakalı eşanjör olarak anılırlar.

Ceket Suyu Kuleri ( Fresh Water Cooler ), Gemi ana ve yardimci makinelerinde silindir etrafındaki ceket içinde dolaşan tatlı suyu soğutur.

Yağ Kuleri ( Lube Oil Cooler ), Gemi ana ve yardımcı makinelerinin yağlama yağını soğutur.

Şanzıman Kulerleri (Reduction Gear Cooler) Gemi şanzıman yağını soğutur.