Bizi Takip Edin:

Adres

TEMPUS Heat Transfer Technology Saraykent Organize San. Böl. 52. Cad. No: 14 Kahramankazan / Ankara

Eşanjör Servis ve Bakım

Eşanjörler, marka ve modeli ne olursa olsun zaman içinde bakım gerektirmektedir. Bu bakım, eşanjörlerin bir zafiyeti olarak düşünülmemelidir. Tam aksine çalışma şartlarının hiçbir zaman mükemmel şartları oluşturamamasından ve oluşturamayacağından kaynaklanmakta ve bu şartların sağlanamaması sebebiyle oluşan dezavantajların önüne geçilmesi için Servis ve Bakım bir zorunluluk haline gelmektedir.

TEMPUS un konusunda uzman servis ekibi aşağıda bahsedilen bütün sorunlarınızda bütün marka ve model eşanjörleriniz için sizlere en uygun ve en hızlı çözümü sunacaktır;

Servis 1
Servis 2

Kireçlenme

Yalnızca Plakalı Eşanjörlerin değil, boruların, vanaların hatta bütün tesisat elemanlarının en büyük düşmanı kireçlenmedir. Ülkemizde hemen hemen her yerde sular sert ve kireçlidir. Kireçlenmeye karşı her geçen gün yeni çözümler aranmakta ve bu problemin önüne geçilmeye çalışılmaktadır fakat gerek elektromanyetik aparatlar gerekse kimyasallar henüz tam olarak bu problemin önüne geçememiştir.

Kireçlenmenin Etkileri:
  • Akış kanallarının daralması
  • Basınç kayıplarının artması
  • Isı transferinin azalması
Kireçlenme 1
Kireçlenme 2

Sızıntılar

Plakalı Eşanjörlerde en sık görülen problem eşanjör içinden geçen akışkanın dışarıya sızmasıdır. Sızıntıların kaynağı genellikle sızdırmazlık elemanları olan contalarda oluşan problemlerdir. Bu problemler faklı şekillerde oluşabilir. Zaman içinde değişken sıcaklık ve basınçlara bağlı olarak contalar sızdırmazlık özelliklerini yitirebilir, ilk montaj sırasında hatalı montajdan kaynaklanan sebeplerle sızıntılar oluşabilir.

Sızıntılar

Tortu Oluşumu

Tortu oluşumu, eşanjörün içinden geçirilen sıvının içerisinde bulunan kirlilik miktarı ile doğrudan ilişkilidir. Bu kirliliğe ve oluşum şekillerine örnek vermek gerekirse; Açık soğutma kulesi kullanılan sistemlerde çevredeki havanın içinde bulunan toz, soğutma kulesinin fan kuvveti ile soğutulan suyun içine çekilir ve bu toz suyun içinde çözünerek tesisata gönderilir.

Tortu Oluşumunun Etkileri:
  • Sistemde aşırı basınç kayıpları
  • Isı transferinin azalması
  • Akış kanallarının daralması
Tortu Oluşumu

Karıştırma

Plakalı Eşanjörlerde karşılaşılabilecek problemlerden bir diğeri ise, plakalı eşanjörün içinden geçek iki akışkanın birbirine karışmasıdır. Karıştırma problemi eşanjörde karşılaşılabilecek en büyük problemdir.

Karıştırma Probleminin Etkileri:
  • Yağ soğutma sistemlerinde yağa su karışması ve yağın özelliklerini bozması
  • Deniz suyu eşanjörlerinde tatlı su kısmına deniz suyu karışarak tesisat elemanlarına zarar vermesi
  • Buhar tesisatı eşanjörlerinde buhar kazanına ekstra su yüklemesine bağlı olarak basıncın yükselmesi
  • Kullanım sıcak suyu eşanjörlerinde basınca bağlı olarak kazan suyunun kullanım suyuna karışması
Karıştırma